טיפול רגשי למבוגרים
טיפול רגשי הינו מקצוע טיפולי הנותן מענה לקשיים רגשיים, דפוסי חשיבה, התנהגות קשר ו/ או תקשורת לקויים. מטרת הטיפול הינה פיתוח העצמי תוך בנית מרחב לצמיחה, ואיכות חיים טובה יותר. הטיפול במכון סימני קשר נותן מענה למטופלים ברמות תפקוד שונות, וכולל ההתייחסות מעמיקה לנושאים מרכזיים בחיי הפרט כמו זוגיות, הורות, תעסוקה, עצמאות, חיי פנאי וחברה. תפקיד המטפל הרגשי לתמוך, לספק כלים ואסטרטגיות המקדמות תחומים אלו ולעזור למטופל להתמודד טוב יותר עם מצבים מאתגרים
בנוסף, בשנים האחרונות גוברת המודעות להפרעות תקשורת ואוטיזם, כאשר מספר המאובחנים בגיל המאוחר גבר משמעותית. צוות המכון אשר מתמחה בטיפול בקשים נוירו–התפתחותיים כולל מבוגרים על הקשת האוטיסטית, כאלו עם קשיי קשב וריכוז, וכדומה, נותן מענה ייחודי גם לאוכלוסיה זו. למשל, תמיכה בתהליך איבחון מאוחר או לחילופין, עיבוד אבחנה על הרצף האוטיסטי. תמיכה זו כוללת התייחסות לתהליך עיבוד והבנת משמעות האבחנה, בנית הנרטיב בעקבות כך, השיתוף באבחנה וכדומה.
הטיפול במכון ניתן על ידי עובדים סוציאלים או פסיכולוגים בעלי רשיון לעסוק בטיפולים רגשיים אך גם בעלי ידע והכשרה בתחומים הנוירו-התפתחותיים. שילוב ייחודי זה מאפשר לתת מענה מעמיק וכוללני לקשיים הרגשיים.
למי מיועד הטיפול הרגשי למבוגרים?
הטיפול מיועד למבוגרים אשר חווים:
● קשיים נוירו-התפתחותיים או הפרעות סומאטיות – כולל למשל אוטיזם, OCD, קשב וריכוז ועוד.
● קשיים רגשיים – כולל למשל בטחון או דימוי עצמי נמוך, חרדות, דיכאון וקשיי הסתגלות, בעיות התנהגות
ובעיות התקשרות כולל קושי בבניית קשרים בטוחים וקרובים.
● קשיים בתפקוד היומיומי – כולל קשיים בהורות, תעסוקה, זוגיות, לימודים, עצמאות או פנאי.
● עיבוד אבחנה ומשמעותה – לכאלו אשר אובחנו על הספקטרום האוטיסטי בבגרות.
מה הן המטרות בטיפול רגשי?
● הרחבת יכולות הוויסות רגשי – התייחסות למצבי עוררות ומרכיבים נוירו-ביולוגים אשר יוצרים קושי בוויסות הרגשי. קושי זה עלול ליצור רגשות המובעים בצורה מוגזמת או מופחתת. ולהשפיע על פיתוח העצמי ועל מערכות יחסים.
● שיפור היכולת להבנה והבעה רגשית – שיפור היכולות להתמודד עם קשת רחבה של רגשות תוך הבנת העצמי, קשיים ונקודות חוזק, בתפיסת עצמי חיובית, בנית הנרטיב האישי, וחשיבה על סוגיות במערכות יחסים בעבודה, בזוגיות, או בחיי החברה.
● הרחבת היכולות הבין אישיות – שיפור היכולת לתקשורת בין אישית אשר דורשת הבנת מצבים חברתיים, תקשורת לא מילולית והבנת האחר.
● תמיכה רגשית במעבר בשלבים השונים של מעגל החיים – ליווי רגשי של המטופל והמשפחה בשלבים של מעברים והסתגלות למצבים "חדשים" כולל למשל גילוי ועיבוד האבחנה, מעבר למסגרת חינוכית / תעסוקתית שונה.
מה ייחודי לטיפולים רגשיים במכון סימני קשר? (ראה גם ייחודיות המכון)
● תפיסה אינגרטיבית ורב תחומית של צוות המכון – על מספר תחומים שונים במקביל, משפיעיה על תחומי תפקוד שונים. לדוגמא, טיפול בקשיי התארגנות ותפישת עצמי יכולים להשפיע על תפקוד במערכות החיים הזוגיות והתעסוקתיות. במכון יש תמיכה של צוות רב מקצועי המאפשרת התפתחות רב-ערוצית זו. לדוגמא, הטיפול הרגשי נתמך "מאחורי הקלעים" גם על ידי מרפאה בעיסוק, וכך המטופל מקבל כלים גם בתחום הרגשי וגם בתחום התפקודי.
● תמיכה במערכת הביתית, האקדמית והקהילתית – על מנת להטמיע את התוכנית, ניתנת תמיכה למטופל ובמידת הצורך ובשיתוף המטופל נבנה דיאלוג עם המשפחה, מקום התעסוקה או הקהילה.
כיצד מתרחשים טיפולים רגשיים במכון?
הטיפולים הרגשיים מתרחשים אחת לשבוע, למשך 45 דקות, דרך קשר חוויתי, מיטיב וחם, במטרה לייצר מקום בטוח להתנסות באתגרים ולעבד חוויות רגשיות.
תוך כדי שיח, נתינת מידע פסיכו-דידאקטי למטופל או משפחתו על פי הצורך הטיפול נעשה בעיקרו עם המטופל עצמו. לעיתים, בהסכמת המטופל, מתקיים דיאלוג במידת האפשר גם עם דמויות או מסגרות משמעותיות בחייו של המטופל כמו יחידה צבאית, מסגרת לימודים גבוהים, מקום תעסוקה וכדומה. אסטרטגיות הנינקטות הן שיח, טכניקות הרפייה, דמיון מודרך, שימוש בשירים, ציור וכדומה.